2012 m. lapkričio 25 d.

Grindinis šildymas

Name suprojektuotas grindinis šildymas. Projektą padarė vienas pažįstamas projektuotojas, tačiau darant grindinio šildymo projektą nebuvo įvertintas armatūros tinklo akių dydis t.y. buvau nusipirkęs armatūros tinklą, kurio akių dydis buvo 150x150mm., o grindinio šildymo projekte vamzdžių žingsnis buvo parinktas po 220 - 250mm., tai reiškia, bus sunkiau vedžioti vamzdyną.
Projektą per projektuoti padėjo "Wavin" prisitaikant prie esamo armatūros tinklo 150x150mm.
Vamzdžių žingsnis buvo daromas 150mm arba 300mm.
Grindinio šildymo projektas:
Taigi, ant pakloto polistirolo klojame politileno 200mk plėvelę. Visus sudūrimus klijuojame "skoču".
Ant plėveles klojame armatūros tinklo lapus 4mm storio 150x150mm tankumo. Tinklo lapus jungiame tarpusavyje persidengiant per vieną akį ir surišant viela. Kur susikerta 3 ir daugiau armatūros lapų, tai išpjaudavome su kampiniu šlifuokliu.
Armatūros tinklo galus būtina užlenkti į viršų, nes to nepadarius labai lengvai pažeisdavo polietileno plėvelė.
Grindiniui šildymui pasirinkau "Wavin" polibutileno PB "Flexus" 16x1,8 vamzdį su deguonies barjeru. Iš pradžių buvau maloniai nustebintas vamzdžio įpakavimo kompaktiškumu. Buvau suplanavęs samdyti transportą, kad atvežti 700m vamzdžio į objektą, bet pamatęs supakuotą ruloną 500m supratau, kad lengvai ji į talpinsiu į lengvąjį sedano automobilį. Taigi, be problemų pats atsivežiau 500m + 200m vamzdžius.
Vamzdžio rulonas:
Pats vamzdis labai lengvai lankstosi, ir kas yra įdomu, jam nebūtinas vamzdžio išvyniojimo prietaisas. t.y. vyniojant vamzdį nesidaro spiralės efektas. Su tokio vamzdžio rulonu 500m galėjau lengvai vienas dirbti. Svarbu, per daug neišvynioti ir nepalikti laisvo vamzdžio, nes tada gali susidaryti "barzda".


Svečių kambario išvedžiotas grindinis šildymas:

Svetainė su dar nenukarpytais dirželiais  :)  :

Ten, kur vamzdis kerta slenkstį ar kompensacinę siūlę, vamzdis įdedamas į šarvą. Šarvo galai izoliuojami, kad betonuojant grindis nepapultu betonas.


Vonia:
Vienas iš dviejų kolektorių su pajungtais vamzdžiais ir žymėjimais:
Kiekvieno žiedo ilgis buvo kruopščiai užrašomas, kadangi tos info vėliau prireiks balansuojant sistemą.
Vamzdžio šiek tiek liko t.y. iš nupirkto 700m vamzžio liko apie 50m.
Jei kam prireiks tokio vamzdžio galite likuti įsigyti iš manęs. Čia sąrašiukas medžiagų, kurios liko nuo statybų.

Kitą savaitę laukiu betonuotoju, kurie turėtų išlieti grindis.




2012 m. lapkričio 4 d.

Vidaus vandentiekis

Vidaus namo vandentiekį, kaip ir grindinį šildymą buvo seniai nusprendęs pasidaryti pats. Ilgai negalėjau apsispręsti kokio gamintojo vamzdyną naudoti, kad sistema būtų ilgaamžė ir kuo daugiau eliminuoti montavimo klaidos tikimybę.
Rinkausi tarp šių gamintojų:
 "Wavin Tigris Alupex",
"Tece flex" ir
"Uponor Pe-Xa" sistemos.
"Wavino" sistemos jungtys yra presuojamos su tarpinėmis, o "Tece" ir "Uponor" sistemos iš esmės yra panašios tik "Uponore" yra naudojamas specialus plastikinis atminties žiedas, kuris yra praplečiamas kartu su vamzdžiu ir vėliau jis pats užsispaudžia, o Tece yra praplečiamas tik pats vamzdis, o veliau ant jo užspaudžiamas su spec presu žalvarinis žiedas.
Aš pasirinkau "Teceflex"  vandentiekio sistemą.
Wavino neėmiau, nes jo fitinguose yra guminės tarpinės, kurias per klaidą blogai sukalibravus vamzdį gali lengvai nustumti tarpinę ir turėti ateityje bėdų.
Uponor neėmiau todėl, kad vamzdyną planavau vedžioti putplasčio sluoksnyje, todėl vamzdžio kaip ir nėra prie ko tvirtinti, o "Pe-Xa" vamzdis yra gan nelankstus, t.y. sulenkus jis turi savybę grįžti atgal į savo pradinę padėtį. Toks vamzdis gali lengvai iškilnoti man putplastį ir pridaryti papildomų darbų.
Pasirinktas "Tece flex universal" vamzdis yra daugiasluoksnis su aliuminio intarpu, kuris daug maž lieka sulenktoje padėtyje.
Vamzdžiams jungti reikalingi šie prietaisai t.y. vamzdžio plėstuvas ir žiedo užspaudėjas:
Šiuos įrankius pasiskolinau parduotuvėje iš kurios pirkau "Tece" vamzdyną.  Tiesa, dar reikėjo vamzdžio kirpimo žirklių, kurias nusipirkau pigiausias "Senuokuose" už 25Lt. Be žirklių tikrai būtų daug vargo karpyti tiesiai vamzdį.
Čia matome kaip plečiamas vamzdis:
vėliau su užspaudėju ant išplėsto vamzdžio užstumiamas žiedas:
Ant visų vamzdžių užmoviau 6mm thermaflex izoliacijos, ji tarnaus kaip papildoma izoliacija ir vamzdžio apsauga nuo pažeidimu. Darbas su šiais įrankiais buvo tikrai paprastas, greitas ir lengvas. Santechniku dirbau pirmą kartą. Per savaitgalį išvedžiojau visą vandentiekį ir privedžiau magistralinius vamzdžius iki grindų šildymo kolektorių.

Čia WC mazgas. Šone matosi "TEO" atvestas šviesolaidinio tinklo sumontuota pajungimo dėžutė:
Vonios kambarys:
 Kaip ir minėjau anksčiau, tuo pačių vamzdynu putplastyje atvedžiau grindų šildymo magistralinius vamzdynus:
Vamzdynas į katilinę:

Po vamzdynų sumontavimo reikėjo atlikti vamzdynų hidraulinį išbandymą. Tam tikslui iš "Goto" išnuomavau hidraulinį presą vandens užpylimui ir kompresorių to vandens išputimui. Nuoma kainavo 70Lt.
Vamzdynas buvo užpildytas vandeniu ir sukeltas slėgis iki 7bar slėgio. Toks slėgis buvo paliktas 2h ir slėgis negalėjo nukristi daugiau kaip 0,2bar:
Įsitikinus, kad viskas gerai su kompresoriumi buvo atgal išpustas iš sistemos vanduo, kad žiema vanduo neužšaltu:
Šie bandymai man atėmė nemažai laiko (1 diena) ir iš pradžių buvau nusiteikęs patikrinti vamzdyną tik su užpustu oru į sistemą, tačiau nepavykus gauti normalaus manometro ir pajungimo jungčių ir savaitgaliui atėjus šiltai lauko temperatūrai, nusprendžiau atlikti normalų hidraulinį bandymą su vandens presu. Dabar galėsiu ramiai miegoti ir toliau daryti grindų šildymą ir lieti betoną.
Tece sistema man kainavo apie 700lt brangiau už Wavin'o, bet nesigailiu ją pasirinkęs, nes tai buvo lengvai, patikimai ir idomiai montuojama sistema.