2013 m. sausio 10 d.

Židinys

Prieš Kalėdas užgriuvę Lietuvėlę šalčiai  ir sniegas padarė statybose darbą nebemalonu. Suskubau užsakinėti ugniakurą, kuri jau buvau labai seniai nusižiūrėjęs. Židinistai  pažadėjo per 2-3 savaites atvežti iš Austrijos ir sumontuoti.
Kad neprailgtų atvykstančio židinio laukimas, su žmona ir draugais išvykome prasiblaškyti ir slidinėti į Austrijos kalnus. Per kelias dienas kalnai ir slides išpūtė iš galvos visus rūpesčius apie statybas, darbus ir kt. reikalus. Pamiršdavau net kuri yra savaitės diena... :) Iš kelionės grįžau pilnas naujų jėgų ir pasiilgęs statybų. Nekantravau, kada vėl galėsiu prisukti kokią OSB plokštę... Čia keletas matytų vaizdų iš kalnų:


Deja, bet grįžus iš atostogų nuotaiką sugadino židinistai. Žadėtas ugniakuras dar nebuvo atvykęs į Lietuvą ir tiekėjas net negalėjo įvardinti kada jį gausiu. Į prašymus patvirtinti atvykimo datą  galiausiai gavau kontaktus, kas yra atstovas "Austroflamm" ugniakurų ir tipo pats aiškinkis kada gausi...
Galu gale, vietoj 2-3sav. gavau savo ugniakurą po beveik 6 savaičių.Nuostabus terminų laikymasis...
Ugniakurą pirkau Austrų gamybos "Austroflamm 65x57K", durys atveriamos. Man labai patinka pakeliamas židinio stiklas, dėja papildomai 2000lt už šį malonumą aš pagailėjau pinigų ir paėmiau su atidaromomis, bet sandariomis durimis.
sumontuotas ugniakuras ir pajungtas prie Shiedel RondoPlus 180 kamino.
 
Ugniakuro apačioje yra šviežio oro sandari uždarymo sklendė. Man labai svarbu buvo rasti kuo sandaresnį ugniakurą, kadangi per kaminą namas turi nemažus šiluminius nuostolius ir tokia sklendė turėtų padėti nuostolius sumažinti.
Sklendės šonai su sandarinimo tarpinėmis.
Pirmas veikėjas, kuris įvertino židinio skleidžiamą šilumą buvo Tonis.

Kokia bus galutinė židinio apdaila dar nėra iki galo nuspręsta, bet forma daug maž pasirinkta tokia, kokia radome viename iš supermama forumo puslapių:

Vėliau, nuo židinio planuoju nuvesti kelis izoliuotus ortakius į kitus kambarius ir ventiliatoriaus pagalba ten pūsti šiltą židinio orą. Kol kas nenusprendžiau, kur paslėpti ventiliatorių su filtru.