2013 m. vasario 21 d.

Lubų šiltinimas II

 Tamsiais žiemos vakarais toliau šiltinu namo lubas. Jau sudėta apie 36m3 vatos. Tam sugaišau apie 1,5mėn. Laiko nemažai, bet ir dirbdavau vakarais maždaug po 3 val. na ir žinoma laisvais šeštadieniais. Be vatos sudėjimo reikėdavo priauginti 100mm balkius, sukloti plėvelę ir prie jos prisukti OSB plokštes. Dirbant vienam, šie darbai einasi ne taip greitai kaip norėtųsi, padedant žmonai ar draugams darbai paspartėdavo kelis kart.
Pastatyta židinio kapsulė labai padėdavo šaltais žiemos vakarais. Pakūrenus kelias valandas svetainės-virtuvės patalpose turėdavau +5C _ +7C, kai už lango turėdavome -15C.

Armuota aliuminio juosta, su kuria klijavau  plėvelę prie mūro puikiai atlaikė šalčius. Buvo labai svarbu, ją klijuojant pašildyti su fenu.

Kuo toliau dirbi, tuo daugiau sugalvoji kaip supaprastinti darbus.
Iš pradžių dariau taip: priaugindavau balkius, prie jų prikaldavau armuotą plėvelę, tvirtindavau OSB ploktę.  Tada vatą visą eidavau kloti iš viršaus. Deja, toks metodas gan sudėtingas, kadangi viršuje mažai vietos, reikia taikyti kur galim užlipti, o kur ne, reikia susikelti visą vatą į viršų, kas irgi reikalauja nemažai pastangų.
Dabar sugalvojau darbus atlikti tokia eiga: priaugindavau balkius, tada iš apačios susikeldavau vatos plokštes į viršų ir padėdavau ant gegnių, vėliau iš apačios suklodavau tarp gegnių ir balkių vatą ir tik tada prikaldavau plėvelę su OSB plokštėmis. Į viršų užlipdavau tik sukloti likusias vatos plokštes ir sudėti kietą WAS35 vatą.
Čia vaizdas prieš klojant plėvelę:
Tambūro lubų viršus ir užbaigtas kraštas. Toliau matosi stogo pakalimo lentelės:
Viename palėpės aukščiausiame kampe sugalvojau įrengti sandėliuką. T.y. vietoj kietos Was35plokštės paklojau lentas. Laikančias sienas iškylančias virš šiltalo apšiltinau taip pat iš visų pusių.
Kažkas manęs buvo klausęs kaip tiksliai vėdinsis palėpė.
Čia matosi išorinės sienos šiltalas (neoporas) nedaleistas iki stogo plėvelės. Pro šias angas turi oras patekti į palėpę:
O čia matosi stogo plėvelėje išpjauta anga, per kuria turi išeiti oras ir drėgmė. Tokios angos padarytos viršutiniuose tarpuose tarp gegnių:

O čia manojo upelio vaizdelis. Pasirodo šis upeliukas čiurlena neužšaldamas ir žiema. Tikra smaguma: