2013 m. balandžio 14 d.

Sienų tinkavimas

Šią savaitę meistrai užbaigė tinkuoti namo vidaus sienas. Nutinkuota buvo apie 360m2 namo vidaus sienų. Meistrai dirbo tie patys, kurie pernai darė namo fasadą. Dirbo du broliukai apie 3 savaites.
Jų atliktu darbu likau patenkintas, meistrai dirbo greitai ir tvarkingai, todėl drąsiai galiu juos rekomenduoti.
Tinkuojama buvo kalkių smėlio skiediniu. Skiedinį užsisakiau iš "Betono centro", man reikėjo apie 4m3 skiedinio, bet deja "Betono centras" vežė tik po 3,2m3, todėl teko vėliau dar užsisakyti 1m3 skiedinio. Tokie papildomi atvežimai nepigiai kainuoja t.y. vienas važiavimas apie 160lt.
Kadangi lauke buvo minusinė temperatūra, tai atvežtą skiedinį vyrai iškart sunešė į namo vidų. 
Prieš tinkavimą, kad apsaugoti betono grindis, ant grindų patiesiau kartono lapus ir turimas plėvelių atliekas. Rozečių visas angas užkimšau akmens vata, kad tinkuojant neužtinkuotu ir mano padarytų rozečių angų.
 Tinkavimui nebuvo naudojami "geležiniai majakai", o vietoj jų su tuo pačiu tinku buvo formuojami bėgiai, kurių pagalba vėliau ir būdavo išlaikomas tinko lygis:
Vėliau tinko košė buvo užmėtoma ant sienos:
užtinkuota siena:
Garo izoliacinė plėvelė, kuri buvo priklijuota prie mūro, papildomai buvo taip pat užmėtyta tinku. Tiesa, prie tos aliumininės plėvelės tinkas visai nelimpa.
 Po to, kai tinkas šiek tiek išdžiuvo ant viršaus buvo užtrinamas plonasluoksnis tinkas Viscum T-1/136. Jis užlygindavo visus nelygumus.

  Koridorius:
Ištinkuotas lauko sandėliukas:
Nuo tinkavimo darbų name buvo be galo didelis drėgnumas. Vietomis, ant OSB norėjo atsirasti jau net pelėsis. Kad sumažinti drėgmę naudojau jau sumontuotą virtuvinį kanalinį ventiliatorių t.y. jį įjungdavau, kuris traukdavo orą iš virtuvės, o katilinėje ar kokiame kitame tolimesniajame kambaryje pradarydavau langą, taip susidarydavo nemažas oro judėjimas ir drėgmė per kelias dienas gan ženkliai name sumažėjo.

Sunaudota medžiagų:
kalkinis skiedinis apie 4m3;
cementas 35kg  - 10vnt;
Plonasluoksnis tinkas Viscum T-1/136 25kg 21vnt.
Vieno 1m2 kaina gavosi apie 17Lt/m2 su darbais.






2013 m. balandžio 4 d.

Rekuperacinės sistemos montavimas

Prieš pradedant montuoti ortakius į lubų balkius sužymėjau ir susukau gipso lubų profilių laikančiuosius strypus su elementais Knauf CD05. Tai padariau dabar, kadangi sumontavus ortakius, ortakiai maišytų įtempti virvę kad pažymėti tiesią liniją.
Sienose, kurias turės kirsti ortakiai pažymėjau ir išsimušiau skyles.
Ortakius visur dėjau apvalius cinkuotos skardos. Lanksčių gofruotų vamzdžių stengiuosi vengti. Ten, kur turėjo kirstis ortakiai montavau "kryžmę"
Kryžmė leidžia ortakiams prasilenkti nesumažinus patalpos aukščio:
Geresniam oro paskirstymui vietoj trišakių buvo montuojamos "trišakiai-kelnės" Juose yra mažesnis triukšmas ir oro pasipriešinimas:

Visos fasoninės dalys yra naudojamos su užvalcuotomis tarpinėmis. Galima rasti pigesnes dalis be tarpinių, arba su klijuotomis tarpinėmis, bet tokių atveju stipriai nukenčia ortakio sandarumas.
Ortakiai su fasoninėmis dalimis tvirtinami skardvarščiais:
Papildomam sandarumui jungimo vietas visas užsandarinu lipinia aliuminio juosta:
Ten, kur reikia įstatyti balninę atšaką su kampiniu šlifuokliu išpjaudavom ortakyje skylę, su silikonu priklijuodavom atšaką prie ortakio ir prisukdavome su skardvarščiais.

WC patalpoje sumontuotas gartraukio kanalinis ventiliatorius ir triukšmo AGS slopintuvas:
Rekuperatorius ir jam skirti triukšmo slopintuvai, bus montuojami vėliau katilinėje.
Padavimo ortakiui montuosiu galingą pertvarinį stačiakampį STS slopintuvą, kurio garso slopinimas apie 30dBA. Ištraukimo ortakiui užteks ir apvalaus AGS slopintuvo:

Sumontuoti katilinėje triukšmo slopintuvai:
Čia izoliuotas ir sumontuotas šviežio oro paėmimo ortakis. Taip pat ortakyje sumontuota sandari motorizuota sklendė, kuri užsidaro rekuperatoriui išsijungus.



2013 m. balandžio 1 d.

Langų angokraščių šiltinimas

Langų vidaus angokraščius nusprendžiau izoliuoti papildomai styrodur putplasčiu. Putplasčio storis buvo klijuojamas skirtingas nuo 2cm iki 4cm, priklausomai nuo vietos. Ten kur reikėjo 4cm, dėjau 2x2cm putplasčio juostas.


Kampinių langų metalines kolonas taip pat izoliavau:

Ant suklijuoto putplasčio buvo dedamas armavimo tinklelis ir ant viršaus buvo tepamas armavimo mišinys, kurio keli maišai buvo likę nuo fasado šiltinimo darbų.

Vėliau, glaistant sienas bus sudėti kampukai ir užglaistyti ir išlyginti angokraščiai.