2013 m. birželio 26 d.

Gipso sienų montavimas

Prieš pradedant gipso lubų montavimo darbus nusibraižiau lubų aukščių išdėstymo brėžinį.
(atsiprašau už blogą brėžinio kokybę, niekaip nesuprantu, kaip konvertuoti geros rezoliucijos bmp, jpg. failą, kad matytųsi smulkios detalės, o pdf. failo blogas nerodo :(  )
Palei langus planuojama lubas į gilinti bent 10cm, kad ten paslėpti užuolaidų karnizus.
Svetainės lubose bus daromi du dekoratyviniai kvadratai. Viename iš jų bus paslėpta LED juosta.
Iškart galiu pasakyti, kad visi šie papildomi dekoro elementai gipso montavime suvalgo keliasdešimt kartu daugiau laiko nei paprastu lygiu GKP (gipso kartono plokščių) lubų montavimas. Lygiu lubų montavimas yra vienas malonumas, palyginus su šių smulkmių surinkimas.
Iš pradžių pradėjau montuoti nuo GKP pertvarų.
Pertvarų perimetrui suformuoti naudojau UW75 profilius. Triukšmui ir įtempimams sumažinti prie profilio klijuojama amortizacinė juosta:
Kas 40cm. statomi vertikalus CW75 profiliai:
Per vidurį einantis maži profiliukai iš esmes nereikalingi. Čia jie buvo montuojami todėl, kad šioje vietoje bus ateityje kabinamos virtuvinės spintelės.
Sumontavus profilius iš vienos pusės buvo susuktas gipsas, o iš kitos pusės sukamšyta akmens vata  50mm storio.
Žinoma reikia nepamiršti kur reikia pratampyti elektros laidus.
Dar paminėsiu, kad labai svarbu, kokio gamintojo naudojate profilius. Aš užsakinėjau "Knauf" profilius, bet tiekėjas su viena partija atvežė vertikalius CW profilius kažkokio "profiline" gamintojo. Nebuvo laiko laukti, tai tuos profilius taip pat susimontavau, bet jie nuo originalių "knauf" stipriai skyrėsi t.y. "knaufiniai" profiliai standesni, sunkiau pjaunasi ir lankstosi. Sumontuota sienos pertvara stabilesnė, grežiant gipso varžtus profilis nelinksta, taip kaip "profiline" gamintojo.
Ant kiekvieno "Knauf" originalaus profilio yra iškaltas knauf užrašas.
Sienoms dėjau dvigubą gipsą. Sumontavus pirmą gipso plokštės sluoksnį, visos siūlės užtepamos "Fugenfuller" glaistu. Dedant pirmą gipso sluoksnį siūlių armuoti nebūtina, bet užtepti siūles manau būtina, kadangi gispo sujungimo vietos iškart sutvirtėja užtepus "Fugenfuller" glaisto.
Labai svarbu neleisti susikirsti gipso plokščių siūėms t.y. kiekvieną plokštę reikia montuoti su perstumimu į viršų/apačią. Lygiai taip pat svarbu montuojant antrą gipso plokštę, kad nesutaptu siūlės su pirmo sluoksnio siūlėmis:
Negamykliškas siūlių kampai yra nupjaunami ir nušlifuojami gipso obliumi, kad vėliau tas vietas užtepti Fugenfuller glaistu:

Problematiška vieta yra ta, kur gipso siena susijungia su mūro siena t.y. toje vietoje yra tikimybė dėl skirtingų medžiagų sujungimo, kad atsiras įtrūkimas.  Kad to išvengti, mūro sienoje nudaužiau dalį tinko ir ant mūro sienos užleidau apie 2 cm montuojamo antro gipso sluoksnio.
Prie sienos gipso plokštę priklijavau montažiniais klijais. Tikiuosi taip išvengsiu įtrukimo:






2013 m. birželio 23 d.

Elektros skydelis

Sveiki,
per visus vasaros darbelius visiškai apleidau ir senokai buvau įkėlęs kokį įrašą į šį blogą. Darbai name tikrai nesustojo, o dirbama kiekvieną laisvą vakarą arba savaitgalį. Teisybe žmonės sako, kad pradėjus namo vidaus darbus namo pokyčiai keičiasi labai po truputi, o tie pokyčiai dar labiau sulėtėja jei tuos darbus atlieki savomis jėgomis :)
Šiuo metu intensyviai dirbu su gipo montavimu (artimiausiu metu bus atskiras įrašas tą tėma), bet kai atsibosta geru oru krapštytis namo viduje persimetu į lauką tvarkyti gerbūvį.

Taigi, šis įrašas apie elektros skydinę.
Prieš metus buvau rašęs įrašą apie tai, kaip name buvo išvedžioti elektros kabeliai ir visi jie buvo suvesti į svečių WC. Laidai buvo sugrupuoti ir vedžiojami pagal šią schemą:

 Buvo planuojama daryti elektros skydelį svečiu WC, bet pasitarus su Elektriku - Valera, nusprendėme, kad kažkaip nekaip atrodys, jei skydelis bus prie pat WC puodo :) Todėl išmušėme sienoje angą ir skydelį sumontavome katilinėje.
Kai kuriuos laidus buvau palikęs per trumpus, todėl montuojant skydelį turėjome ribotą jo montavimo aukštį.
Elektros skydelis buvo pasirinktas plastikinis potinkinis "ABB" firmos 36 kontaktų. Visus automatus pasirinkau "Hager" gamintojo.
Prieš pradedant surinkinėti skydėlį buvo paruošta principinė skydelio schema, kaip bus išdėstyti pagrindiniai moduliniai elementai:
Įvadinis automatas dažniausiai montuojamas viršutinėje eilėje, bet dėl palikto trumpo kabelio teko ji statyti apatinėje eilėje.
Skydelyje yra numatytos dvi nuotekio rėlės.
Viena atjunginės virtuvės zoną, kita atjunginės pirtį, skalbimo mašiną ir lauko rozėtę.
Lauko apšvietimo automatas pajungtas per savaitinį taimerį. Jo pagalba bus galima suprogramuoti, kada lauke dengti šviesai, o kada ne.
"Hager" firmos automatai gražiai atrodo juos sujungus su to pačio gamintojo srovėlaidžiu t.y. apatinėje automato dalyje užsideda gamyklinė juostelė (3 polių srovėlaidis).
Pilnai surinktas skydelis (be rėmelio ir durelių):