2013 m. lapkričio 20 d.

Židinys - apsiuvimas

Apie židinio kapsulės montavimą jau buvau rašęs čia, ji atsirado dar tada, kai namie nebuvo apšiltintos lubos.
Minties dėl ortakių nuvedimo nuo židinio atsisakiau dėl šių priežasčių:
- neradau niekur normalaus židinio ventiliatoriaus, kuris būtų netriukšmingas. Visi jie vienodai nemažai buvo keliantis triukšmą;
- labai nepatogu buvo išvedžioti ortakius, kadangi izoliuotžidinio ortakiai kirstusi su rekuperacinės sistemos ortakynu;
- laikui bėgant tose vietose, kur yra sienose įrengtos karšto oro išleidimo grotelės apsineša siena nešvarumais;
- pakankamai nemažos investicijos (ventiliatorius, izoliuoti lankstus ortakiai, karščiui atsparios grotelės ir tt);
- Radau pakankamai lengvą būdą kaip nunešti šiltą orą į kitas patalpas. T.y. su rekuperatoriaus pagalba iš svetainės ištraukiamas sušilęs oras labai greitai pakelia šviežio tiekiamo oro temperatūrą ir per difuzorius yra pučiamas į visas gyvenamas patalpas. Tikslesnius skaičius ir bandymo rezultatus planuoju atlikti vėliau ir apie tai aprašyti savo bloge rekuperatoriaus ir vėdinimo temoje.
Židinio apsiuvimui pasirinkau "SILCA" kalcio silikato termoizoliacines plokštes 1000x625x30mm, kurias įsigijau iš "Vilpros".
Galine sienelę klijavau prie sienos su spec klijais maišomais vandeniu "silcacon". Pačios plokštės tarpusavyje klijuojamos su "silcadur-km kleber" klijais. Šie klijai laiko temperatūrą iki 950C.
Taip pat, tarpusavyje plokštės susukamos papildomai medvarščiais. Pati kalcio plokštė yra labai lengva ir lengvai pažeidžiama. Taip pat, ji labai dulka, todėl, reikia vidinį židinio apsiuvimą nugruntuoti spec. karščiui atspariu impregnatu. Tiesa kaina jo yra nevaikiškai brangi t.y. 5ltr talpos indelis kainavo apie 160Lt. Nugruntavus plokštė tapdavo visai nedulkanti ir gan kieta.
Viršuje matosi horizontali plokštė, kad atskirti karščio kamerą.
Iki židinio kapsulės neprileidžiu plokštės apie 3 cm. Vėliau iš priekio židinys bus apklijuotas "travertino" akmeniu.
Vėliau reikėtų plokštes armuoti ir glaistyti, bet aš sumasčiau ant viršaus pritvrtinti karščiui atsparų gipsą (raudoną). Iš pradžių maniau, kad gipso plokštes paprasčiausiai prisuksiu prie "silca" plokštės. Dėja, bet mano sumanymas nepavyko, kadangi gipso medvarščiai prasisukdavo ir medvarščio galvutė nelysdavo į gipso plokštę. Tada nusprendžiau gipso plokštę priklijuoti prie termoizoliacinių plokščių su elastingais "cerasit" plytelių klijais.
Sudėti kampai ir pradėtas glaistyti židinys:
Viršutinės mažos grotelės reikalingos tam, kad jei perkais karščio kamera, karštas oras prie perdangos turėtų kur išeiti.
Čia pilnai užbaigtas ir nudažytas židinys (be travertino akmens), o šalia matote išklijuotas akmens imitacijos plyteles:
Dabar liko aplink ugniakurą  ir ant grindų apklijuoti "travertino" akmeniu.
Gal kas žinote meistrų kontaktus, kas galėtų nebrangiai pagaminti iš akmens šiuos dekoro elementus?